Ni informació, ni transparència, ni garanties

Primer dia de consulta “sobre la presència a la programació de festes” de Tavernes del tir i arrossegament i els bous al carrer

Per Jesús Frare, portaveu de la Plataforma Carles Pinazo

De la famosa “consulta sobre els bous a Tavernes de la Valldigna”, ja hem arribat fins a una enquesta de 8 preguntes, dues de les quals se centren en la presència del tir i arrossegament i els bous al carrer a la programació de festes, sense cap referència al fet que, durant els últims 5 anys, el cost d’aquests últims s’ha carregat sobre els pressupostos municipals, sobre les butxaques de tots i totes. I, per suposat, sense informar en cap moment de l’import d’eixa despesa en linxament animal.

És, per tant, una iniciativa en contradicció amb el mateix esborrany d’instrucció sobre consultes ciutadanes de Tavernes, on s’estableix que s’ha de donar una informació “tan àmplia com siga possible sobre el tema objecte de debat, sobre el procediment emprat, terminis, fases…, per a garantir la transparència del procés i facilitar la participació” (instrucció 4a). La data d’inici de la consulta es notificà al Ple ordinari de l’Ajuntament de dilluns, a poques hores de l’inici d’aquesta, on la regidora socialista Maria Pilar Altur va fer constar, al torn de precs i preguntes, que se n’havien assabentat allí mateix. El regidor d’Esquerra Unida, Eduardo Boronat, també va constatar la falta d’informació respecte a aquest procés.

L’opacitat del procediment fa que només puguen conèixer el contingut de la consulta les persones de Tavernes amb clau d’accés al portal de participació. Aquelles persones sense ordinador o sense “habilitats per a la informàtica”, se n’hauran d’assabentar de la formulació de les preguntes a l’Ajuntament i, fins i tot, en el mateix moment de fer servir el sistema habilitat de votació assistida per persones funcionàries, un fet completament allunyat d’un vot informat i fruit de la reflexió.

Web consulta

Però, per a accedir a la consulta només cal el DNI o un document identificatiu, amb la data de naixement com a clau d’accés. Es donen, per tant, totes les facilitats per al vot suplantat de qualsevol persona veïna de Tavernes i majors de 14 anys, fet que no es podrà denunciar perquè no existeix cap mecanisme d’observació del procés: l’Ajuntament serà l’únic coneixedor del seu desenvolupament.

Recordem que, al Ple d’ahir, es parlà de tres mecanismes de votació: el telemàtic; el telemàtic presencial i assistit i el presencial mitjançant paperetes, sense que s’haja dit res del sistema de recollida i custòdia d’aquestes paperetes durant els 10 dies que restarà oberta la consulta, i, per tant, sobre les garanties per a que no siga manipulat per sostracció, substitució o introducció fraudulenta de vots.

Les que hagen decidit no participar de la consulta, tampoc estaran informades del seu abast i el contingut. Els mitjans d’informació hauran de consultar directament a l’Ajuntament i, pel que fa a una persona veïna de Xeraco, Benifairó, Favara o Cullera, podran saber amb detall el que es pregunta a una consulta de Groenlàndia o l’Equador, però no a les de Tavernes.

Ens refermem en la idea, per tant, que estem davant d’un procés sense transparència, sense informació i sense garanties, amb dues preguntes evasives sobre la presència de maltractament animal al programa de festes per a generar un argument legitimador de la decisió de l’alcalde Jordi Juan que, des del 2011 i fins ara, ha garantit la continuïtat dels linxaments de bous a Tavernes de la Valldigna carregant el 100% del seu cost als pressuposts municipals.

Portal de votació, només per a persones amb clau: http://participa.tavernes.es

Comunicat sobre la consulta: http://www.tavernes.es/noticies/100-noticies-ajuntament/2442-sobri-el-termini-per-a-votar-en-l-enquesta-ciutadana-sobre-el-model-de-les-festes-patronals? platform=hootsuite

Ple 08/02/2016, segona part: https://www.youtube.com/watch?v=hNowgeZAB-w. Intervencions sobre la consulta a partir del minut 40:48. Intervenció de la regidora Maria Pilar Altur, minut 51:23

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s