Notícies

Breu història del camí que portà fins a la constitució de la Plataforma Carles Pinazo.  És, primer que tot, la història de l’aliança del món taurí amb els poders que mantenen el malalt terminal amb vida, amb lleis de protecció a la tortura i diners públics que són molt necessaris, ara més que mai.

[Altres notícies]

Comarquesnord.cat, 08.03.2010, El Consell vol que els bous al carrer siguen BIC.

http://comarquesnord.cat/2010/03/08/el-consell-vol-que-els-bous-al-carrer-siguen-bic/

comarquesnord.cat, València, dilluns, 8 de març de 2010.  La polèmica per la Iniciativa Legislatura Popular (ILP) de prohibir a Catalunya les corregudes de bous ha tingut ràpida resposta per part de la Comunitat Valenciana. El Consell de Francesc Camps s’uneix al de Madrid per tal de contrarestar aquesta iniciativa i declarar Bé d’Interés Cultural (BIC) els festejos taurins. La declaració inclouria les corregudes de bous així com totes les modalitats de “bous al carrer” que es celebren arreu dels pobles i ciutats de la comunitat.

La decisió del govern s’adoptava en una reunió amb absències notables, com ara la del propi president Francesc Camps, del vicepresident Vicente Rambla, de Gerard Camps o dels consellers Manuel Cervera i Mario Flores. Divendres passat es decidia seguir el tràmit ordinari per a la declaració de BIC, és a dir, que farà mitjançant un decret. Per a fer-ho, es necessiten infomes favorables de, al menys, dos institucions consultives.

Una d’aquestes institucions, el Consell Valencià de Cultura (CVC) es posicionava contrari als bous, aconsellant la limitació dels actes taurins a aquells pobles que tinguen una tradició probada i sostinguda. Recordaven que espectacles com el bou embolat suposen per a l’animal “un dolor innecesari i la seua agonia es perllonga per a divertiment del públic”. També sembla que el Consell pot tindre-ho difícil amb altres organismes, com ara les universitats o altres consells assessors.

A aquest respecte, s’ha anunciat que el PP presentarà mocions a tots els ajuntaments i diputacions per a recolzar l’acord del Consell per tal d’iniciar els tràmits per a la declaració.

El PSPV diu que el Consell no recolza els festejos taurins econòmicament.  A la província de Castelló 129 dels 135 municipis de la província van sol·licitar ajudes per a la celebració dels bous al carrer, dels que pocs reberen subvencions i, a més, foren escases per als que sí. Els socialistes valencians també demanen més fons per a costejar les despeses taurines, sobretot als municipis més menuts.

Aquesta decisió, junt amb la de Catalunya en sentit contrari, reobre el debat de “bous sí” ó “bous no” que divideix a la societat, encara que a les nostres comarques la vessant antitaurina es deixa de banda durant les festes populars, on els actes de bous al carrer són els que més gent congreguen. Cal recordar que, a Canàries, la festa nacional es va abolir sense cap polèmica.

El Punt.cat, 29.11.2010, El Consell Valencià de Cultura rebutja avalar la declaració com a BIC de l’entrada de bous de Sogorb.

http://www.elpuntavui.cat/elpati-noticia/article/2-societat/5-societat/338836-el-consell-valencia-de-cultura-rebutja-avalar-la-declaracio-com-a-bic-de-lentrada-de-bous-de-sogorb.html?cks_mnu_id=1201&cks_mnu_id=1201&cks_darrers_mnu_id=

Argumenta que aquest festeig taurí comporta un risc dels animals i de les persones que hi participen.

29/11/10 14:00 – VALÈNCIA – Redacció.  El CVC ha decidit que aquesta institució “no pot informar favorablement” sobre la petició de declaració de Bé d’Interés Cultural (BIC) de l’entrada de bous i cavalls de Sogorb pel risc que comporta.

En l’informe realitzat sobre l’assumpte, assegura que l’Entrada, “tot i que no té les característiques habituals d’altres festejos taurins on el patiment dels bous és manifest, comporta un risc, encara que menor, dels animals i de les persones que hi ha al voltant”.

També recorda que aquest tipus de festa “és motiu d’una forta controvèrsia publica”, en un “context social cada vegada més sensibilitzat enfront del maltractament als animals”, i que, per tant, cal un “gran esforç de totes les parts implicades per a aconseguir un consens, encara que siga provisional”.

Segons el CVC és “imprescindible” que s’obrin processos formatius que permeten “sensibilitzar sobre les actituds cruels amb els animals en els festejos populars” i suggereix que es busquen “alternatives” als espectacles que “incideixen en actes degradants per als que hi intervenen, persones o animals”

Nació Digital.cat, 28.06.2011, El govern valencià vol toros a les universitats.

http://www.naciodigital.cat/noticia/33022/govern/valencia/vol/toros/universitats

Es tractaria del segon territori de l’Estat en crear la càtedra, després d’Andalusia.

El conseller valencià de Governació, Serafín Castellano, ha donat a conèixer aquest dimarts la proposta de crear una càtedra de tauromàquia a les universitats valencianes. Castellano ha informat els experts que integren la comissió d’elaboració del reglament valencià d’espectacles taurins, reunida aquest dimarts, i ha remarcat que traslladarà la proposta a les universitats perquè l’estudiïn “perquè considerem que és important des del punt de vista històric, cultural i artístic”. En cas de concretar-se aquesta iniciativa, el País Valencià seria el segon territori en disposar d’una càtedra de tauromàquia, després d’Andalusia.

El nou reglament aprovat aquest dimarts per la comissió regula des de les places de bous, històriques i recintes en els quals celebrar espectacles taurins, les condicions sanitàries d’aquests, les funcions de la presidència, veterinaris, el desenvolupament de la lídia, o les activitats de les escoles taurines, entre altres qüestions.

Castellano ha destacat que el text és “un pas més en la potenciació i garantia de supervivència no només de la festa, sinó també dels ‘bous al carrer’ com a element característic valencià, que genera un impacte econòmic de 184 milions d’euros l’any”.

Deixa un comentari